Slovníček odborných výrazů W - Ž
W
Warfarin – léčivo kardiovaskulárního systému (na ředění krve); Dlouhodobé podávání warfarinu (chemikálie původně používaná jako jed k likvidaci hlodavců) je typickým obrazem způsobu myšlení v oficiální medicíně. Dlouhodobé podávání může být příčinou vzniku dalších onemocnění, jako například osteoporóza, kožní onemocnění až nekróza kůže, poškození zraku krvácením do sítnice, které někdy končívá slepotou, zvýšené riziko úmrtní na krvácení do mozku. Dochází také k častějším zlomeninám kostí a k častějším kompresivním zlomeninám páteřních obratlů pro warfarinem vyvolanou polékovou osteoporózu. Vysvětlení těchto závažných onemocnění pak bývá pro oficiální medicínu jednoduché - tohle všechno se přeci starším lidem stává. To sice ano, ale daleko častěji u lidí, dlouhodobě "léčených" warfarinem, jak ukazují ty studie, které nefinancuje farmako-chemický průmysl. Jediné, co Warfarin skutečně “umí“, je poškození metabolismu vitamínu K, který je ale důležitý nejen v procesech srážení krve, které jsou aktivovány při jakémkoliv vnějším či vnitřním krvácení. To se ví již dávno. Teprve mnohem později se zjistilo, že vitamín K byl nalezen i v tak životně důležitých orgánech, jako je nervový systém, srdce, plíce, žaludek či ledviny. Dnes je již k dispozici dostatek informací, že vitamín K je nezbytný pro zdravé fungování všech lidských buněk od jejich vzniku, přes celý jejich život až po jejich "naprogramovanou“ smrt (například v rámci regenerace tkání výměnou starých buněk za nově vytvořené). Mimo jiné se také prokázal klíčový vliv vitamínu K pro metabolismus vápníku – což je zřejmě důvod, proč se po warfarinu nebo při nedostatku vitamínu K z jiných důvodů vápník patologicky uvolňuje z kostí a naopak se patologicky usazuje v cévní stěně.
To všechno je závislé na dostatku vitamínu K v těle - zatímco Warfarin neumí nic jiného, než je ničení tohoto zdravotně naprosto nezbytného vitamínu. K tomu Vám studovaný tvor v bílém plášti ještě přikáže, že se máte vyhýbat konzumaci zeleniny, aby tělo nějaký ten životně důležitý vitamín K omylem nedostalo. Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/warfarin-co-vam-u-lekare-nereknou.htm#ixzz2QxIl5VLl
WHO – Světová zdravotnická organizace (The World Healtly Organization)
X
Xenofobie – odpor, nepřátelství, strach, nedůvěra ke všemu cizímu
Xeronin – přenašeč nervových signálů, který spouští činnost většiny enzymů v lidském těle
Xyrospasmus – křeč horních končetin u holičské profese
Xylotomie – anatomie dřeva
Xyloza/xylósa – polysacharid obsažený v některých stéblech a dřevě, dřevný cukr
Z
Zarathustra / Zarathuštra – Prorok a reformátor staroíránského náboženství, kterého Řekové nazývali Zoroastrés, žil mezi mezi 8. - 6. stol. př. Kr. Po něm se stoupenci jeho učení nazývají zarathuštrovci.
Ž
Želatina – Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina se používá především v potravinářství k výrobě cukrovinek, dortů ap. Významné je její průmyslové využití, např. při výrobě fotografické emulze pro negativní i pozitivní materiály se želatina používá jako hmota, ve které jsou rovnoměrně rozpuštěny světlocitlivé prvky a sloučeniny. Ve farmacii se používá jako pojivo tablet a zejména k výrobě tobolek (kapslí). V potravinách se jako náhrada želatiny také používá karagenan (E407) a karubin (E410), které nejsou živočišného původu.
Živice – neboli bitumen je souhrnné označení pro organické kapaliny, které jsou vysoce viskózní, černé barvy a zcela rozpustné v sirouhlíku. Nejčastější formy živic jsou asfalt a dehet
Žluknutí – oxidace tuků je proces oxidace dvojných vazeb mastných kyselin, obsažených především v tucích a jiných lipidech, vzdušným kyslíkem. Výsledkem tohoto procesu jsou nežádoucí produkty, zejména aldehydy a ketony, které negativně mění jak zdravotní působení, tak i chuťový projev a vůni potravin obsahujících nenasycené mastné kyseliny. Následkem je částečné nebo úplné znehodnocení potraviny.