Cuketový salát americký
Cuketový salát americký
2,5 kg zelených cuket (nebo okurek), 1 kg cibule, 3 polévkové lžíce soli, 1 polévková lžíce kopru (může být i sterilovaný ve sladkokyselém nálevu), 1 rovná polévková lžíce kari koření, 1 polévková lžíce červené papriky (koření).
Na nálev: 1 l vody, 0,5-0,6 l octa, 500 - 600 g cukru
Postup: Cukety, pokud jsou větší, pak rozkrojíme a odstraníme semena, mladé můžeme krouhat rovnou na kolečka (neloupat!). Nakrouhané cukety prosypeme 3 lžícemi soli, důkladně promícháme a necháme min. 2 hodiny tzv. “vypotit.” Poté důkladně vymačkáme uvolněnou šťávu a vylijeme.
Připravíme si nálev z uvedeného množství vody, octa a cukru. Do vlažného až chladného dáme vymačkanou cuketu, oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli, dále kopr, papriku a kari koření a důkladně promícháme. Necháme marinovat cca 12 hodin (přes noc). Pak sterilujeme 20 min. na 80°C. Výborné!