Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévka Kulajda

8. 3. 2013

 

2-3 brambory, sůl, kmín (drcený je lepší, než celý), houby (syrové – hlíva ústřičná, sušené, žampiony, naložené ve slaném nálevu – domácí, jaké jsou právě k dispozici), kysaná smetana, kopr – buď čerstvý, nebo naložený v sladkokyselém nálevu, příp. sušený, 2 vrchovaté čajové lžičky hladké mouky. Žádné vejce!

 Brambory oškrábeme, nakrájíme na středně velké kostky a dáme vařit se lžičkou kmínu a osolíme. Máme-li syrové nebo sušené houby, popř. naložené, které už se dále nerozvaří, pak je přidáme ještě před začátkem varu. Pokud máme houby sterilované, měkké – hříbky…, tak je přidáme až po 15-ti minutách vaření. Vaříme tedy asi 15 minut. Potom si do hrnečku dáme kysanou smetanu, 2 lžíce naloženého kopru i s nálevem. Přidáme asi 1-2 PL (celozrnné) mouky a naředíme asi ½ dcl vody. Vše důkladně (!) rozkvedláme kvedlačkou a nalijeme do vařící polévky a rozmícháme. Pak už necháme jen přejít varem a hlavně MÍCHÁME ! aby se nevytvořily hrudky. HOTOVO!

Poznámka: Na Moravě do této polévky jako obměnu přidávají navíc kysané zelí a někdy vynechávají kopr. Pokud máme kopr čerstvý, pak jej dáma samozřejmě až úplně na konec.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA