Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévka gulášová vegetariánská

8. 3. 2013

1 cibule, 3 lžíce oleje, syrové houby – hlíva ústřičná, asi 3 lžíce sojové drti suché, kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel – asi po 50 g (od oka), mletá červená paprika sladká, 1 – 2 brambory, 1 – 2 lžičky hladké mouky, majoránka, sůl, asi 1 PL zeleninového bujónu (bez glutasolu).

 Do hrnce dáme 3 lžíce oleje a na to cibulku nakrájenou nadrobno, zpěníme a přidáme nadrobno nakrájené houby, všechno osmažíme. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat i 2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno a lehce osmahnout, ale až ke konci smažení, aby se nespálil a nezhořkl. Pak zaprášíme 1 – 2 lžičkami hladké mouky, opět osmahneme a stále mícháme! Nakonec přidáme 1 lžičku sladké červené papriky, promícháme, a ihned zalijeme vodou. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a brambory a bujónové kostky a vaříme asi 15 minut. Nesolíme, protože sůl je v bujónu! Na závěr přidáme majoránku – asi 3 lžíce. Pokud chceme mít ještě pikantnější chuť, tak můžeme přidat i sušený mletý zázvor – maximálně ½ lžičky. S ním opatrně, je dost ostrý. Sojová drť není nutná, jen kdyby bylo málo hub, nebo jí můžeme houby nahradit zcela. Pro začátek to však nedoporučuji – kvůli chuti. Rovněž je možné přidat uzené tofu.

Poznámka: Sójová drť by se správně měla předem uvařit v bujónu a ten pak vylít.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA