Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omáčka žampiónová jemná

8. 3. 2013

 

250 zahradních žampiónů (Agaricus hortensis), 1 velká cibule, 1 krabička rostlinné smetany Gran Cuccina (200 ml), 1-2 polévkové lžíce Ume octa nebo citrónové šťávy, olej, hotová jíška světlá, 2 kostky houbového bujónu Maggi (nebo jiné houbové koření – nejlépe bez glutamátů), sůl, několik kuliček nového koření, celého pepře a kousek bobkového listu.

Na oleji osmahneme nejprve do růžova nakrájenou cibuli, poté přidáme oloupané a na plátky nakrájené žampióny, přidáme 2 kostky houbového bujónu (pro zvýraznění houbové chuti, protože tento druh kupovaných žampiónů nemá takové aroma, jako houby divoce rostoucí). Všechno důkladně zamícháme, ještě chvíli osmahneme a necháme rozpustit bujónové kostky, pak zalijeme smetanou, rozředíme podle potřeby vodou, osolíme. Přidáme koření (nejlépe uzavřené do staršího čajítka, abychom je pak nemuseli v omáčce lovit) a asi 5 minut povaříme. Asi minutu před koncem vaření omáčku zahustíme hotovou jíškou a dochutíme octem nebo citrónovou šťávou.

 

 

Podáváme s celozrnným knedlíkem, těstovinami či rýží, jak komu libo.

zampiony-1.jpg

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA