Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luštěninové karbanátky

19. 6. 2013


3 díly sójových bobů, 2 díly fazolí (mohou být i míchané), 1 díl velkých ječných krup, trocha ovesných vloček, 2 cibule, hlavička česneku, sůl, pepř, kmín (drcený je lepší), majoránka, voda a olej na smažení.

Sóju, fazole a kroupy namočíme na 12-16 hodin do vody (přes noc). Druhý den vodu vyměníme a opět zalijeme tak, aby luštěniny a voda byly v poměru asi 1 : 3. Nesolíme! Uvaříme v papiňáku asi 35 minut. Pak vypneme a necháme dojít. (Sója by se takto neměla vařit déle, než mezi 30-45 minutami, jinak znovu začne tvrdnout). Vařené luštěniny poté zcedíme, ale neproléváme vodou, protože kroupy obsahují šlem, který je v tomto receptu důležitý jednak proto, aby držel ostatní luštěniny pohromadě a jednak je prospěšný, ba přímo léčivý pro naši střevní flóru…

Poté zcezené luštěniny umeleme na masovém strojku spolu s oloupanými stroužky česneku a ovesnými vločkami, které zde slouží rovněž jako pojivo (rovněž mimo nezanedbatelnou nutriční hodnotu). Vzniklou hmotu okořeníme dle chuti sobě vlastní: tedy sůl, pepř, drcený či mletý kmín, majoránka, můžeme přidat i mletou papriku, nějaké bylinky a dále 2 cibule nakrájené na kostičky.

Vše důkladně rukou promícháme a prohněteme. Následně lžící namočenou ve vodě vykrajujeme stejnoměrné kousky, vhazujeme do strouhanky a tvarujeme placičky, které poté upečeme po obou stranách do červena na oleji a v pekáči, v troubě (asi 15-20 minut s horkovzduchem) po každé straně na asi 200 °C.

lusteninove-karbanatky.jpg

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA